Παιδοκαρδιολογία & συγγενείς καρδ. ενηλίκων - Καρδιολογικό Ιατρείο Στέφανου Δεσποτόπουλου

Loading color scheme

kardiologoi-peiraia - Παιδοκαρδιολογία & συγγενείς καρδιοπάθιες ενηλίκων

Η Παιδοκαρδιολογία αποτελεί πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης και κράμα της καρδιολογικής, της παιδιατρικής και της καρδιοχειρουργικής ειδικότητας. Εν αντιθέσει με το παρελθόν, οπότε και η έκφραση «καρδιοπαθές παιδί» αποτελούσε στιγματισμό και ταυτιζόταν στην πλειονότητα των περιπτώσεων με μια ισόβια αναπηρία, πλέον το μεγαλύτερο φάσμα των παιδοκαρδιολογικών νοσημάτων θεωρούνται ιάσιμα.

Οι εξελίξεις που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια είναι θεαματικές τόσο στο διαγνωστικό, όσο και στο θεραπευτικό τομέα. Η διάγνωση των περισσότερων καρδιοπαθειών γίνεται αναίμακτα με ένα υπερηχογράφημα καρδιάς που μπορεί να γίνει ακόμη και κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής. Άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις που μπορούν να απαντήσουν διαγνωστικά ερωτήματα που παραμένουν πέραν του υπερηχογραφήματος, είναι η μαγνητική και αξονική τομογραφία. Επιπρόσθετα ο καρδιακός καθετηριασμός (αριστερός και δεξιός) βοηθάει στις σπάνιες περιπτώσεις όπου παραμένουν ερωτηματικά μετά από αυτές τις εξετάσεις.

Η παιδοκαρδιολογία έπαψε πια να είναι μια ειδικότητα που προσέφερε μόνο ανακούφιση και σχεδόν ποτέ πλήρη θεραπεία. Αυτή η εικόνα ανήκει οριστικά στο παρελθόν αφού σήμερα μπορούμε να βοηθήσουμε ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες που λίγα χρόνια πριν θεωρούνταν ανίατες. Οι περισσότερες συγγενείς καρδιοπάθειες (από τις πιο απλές, όπως μεσοκολπική και μεσοκοιλιακή επικοινωνία, έως τις πιο σοβαρές, όπως μετάθεση των μεγάλων αγγείων) θεραπεύονται πλέον ριζικά με καρδιοχειρουργική. 

kardiologoi-peiraia - Παιδοκαρδιολογία & συγγενείς καρδιοπάθιες ενηλίκων

Οι λίγες που δεν μπορούν να θεραπευθούν, όπως οι περιπτώσεις όπου υπάρχει μία μόνο κοιλία, ανακουφίζονται αποτελεσματικά με καλή ποιότητα ζωής. Επιπλέον, η επεμβατική καρδιολογία έχει αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τη χειρουργική επέμβαση.

Στενώσεις βαλβίδων και αγγείων μπορούν να διανοιχθούν με βαλβιδοπλαστική ή αγγειοπλαστική με μπαλόνι ή τοποθέτηση μεταλλικού ικριώματος (stent). Επικοινωνίες μεταξύ δύο καρδιακών κοιλοτήτων ή δύο μεγάλων αρτηριών (μεσοκολπική επικοινωνία, ανοικτός βοτάλλειος πόρος) μπορούν να συγκλεισθούν με «ομπρέλες» ή άλλες συσκευές σύγκλεισης.

Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και ο τομέας της παιδιατρικής ηλεκτροφυσιολογίας. Οι περισσότερες ταχυκαρδίες που συμβαίνουν στα παιδιά και συνήθως οφείλονται σε ένα παραπληρωματικό δεμάτιο (πχ Wolff Parkinson White syndrome) ή σε άλλα αίτια, μπορούν να θεραπευθούν ριζικά με μια επέμβαση που λέγεται κατάλυση (ablation) και γίνεται είτε με υψίσυχνο ρεύμα (radiofrequency ablation), είτε με κρυοπηξία (cryoablation).

Αποτελεί μια επέμβαση χαμηλού περιεπεμβατικού κινδύνου και οι ασθενείς μπορούν να λάβουν εξιτήριο την επόμενη ή και την ίδια ημέρα και να επιστρέψουν στις καθημερινές δραστηριότητές τους πολύ σύντομα.

Ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές αρρυθμίες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, μπορούν να προστατευθούν με εμφυτεύσιμους απινιδωτές. Η εμφύτευσή τους είναι δυνατή ακόμη και σε μικρά παιδιά χάρη στις προόδους της τεχνολογίας και τη σταδιακή σμίκρυνση του μεγέθους των συσκευών. Ασθενείς που γεννιούνται με σοβαρή βραδυκαρδία (κολποκοιλιακός αποκλεισμός) ή την αποκτούν μετά από κάποια λοίμωξη ή εγχείρηση αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τοποθέτηση διαφλέβιου βηματοδότη. Αλλά οι εξελίξεις δεν σταματούν εδώ. Κληρονομικές παθήσεις που μπορούν να εκδηλωθούν σε πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας (καναλοπάθειες, υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια κ.ά.), μπορούν να διαγνωσθούν με ειδικό γενετικό έλεγχο σε γονιδιακό επίπεδο, βελτιώνοντας την καθοδήγηση και τη θεραπεία τόσο του ιδίου όσο και του ασθενούς.

Όλα τα παραπάνω, μας κάνουν να αισθανόμαστε ιδιαίτερη αισιοδοξία για το μέλλον της Παιδοκαρδιολογίας.

Είναι ένας ακουστός μέσω του στηθοσκοπίου ήχος και ξεχωρίζει από τους φυσιολογικούς καρδιακούς τόνους. Συνήθως τον ακούει πρώτος ο παιδίατρος είτε στην νεογνική ηλικία, είτε αργότερα. Μπορεί να οφείλεται είτε σε μια παθολογική επικοινωνία -«τρύπα»-ανάμεσα σε 2 κοιλότητες της καρδιάς, είτε σε στένωση μιας βαλβίδας. Συνήθως όμως δεν οφείλεται σε τίποτε από αυτά και αποτελεί ένα φυσιολογικό εύρημα. Στην περίπτωση αυτή ονομάζεται αθώο ή λειτουργικό φύσημα και δεν απαιτεί κανενός είδους θεραπεία ή παρακολούθηση.

Εκδηλώνεται κυρίως σενεογνά και βρέφη με μεγάλη επικοινωνία μεταξύ αριστερής και δεξιάς κοιλίας (μεσοκοιλιακή επικοινωνία) επιτρέποντας σε μεγάλη ποσότητα αίματος να «πλημμυρίζει» τους πνεύμονες και να αυξάνει το καρδιακό έργο. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε παιδιά που προσβλήθηκαν από κάποιο ιό και πάσχουν από μυοκαρδίτιδα ή σε παιδιά με κάποια χρόνια πάθηση του μυοκαρδίου (μυοκαρδιοπάθεια).

Μπορεί επίσης να οφείλεται σε αυξημένη πνευμονική αιματική ροή ή σε ανεπαρκή αιμάτωση του σώματος λόγω μειωμένης καρδιακής λειτουργίας και παροχής.

Πρόκειται για έντονο μελανό χρώμα που εμφανίζεται κυρίως στα χείλη, στους βλεννογόνους και στις άκρες των δακτύλων και οφείλεται σε χαμηλό κορεσμό οξυγόνου στο αίμα. Μπορεί να οφείλεται είτε σε κάποια συγγενή καρδιοπάθεια (μετάθεση μεγάλων αγγείων, τετραλογία Fallot κ.ά.), είτε σε κακή αναπνευστική λειτουργία.

Όπως ήδη προαναφέρθηκε μπορεί να οφείλεται σε κακή καρδιακή λειτουργία ή σε αυξημένο έργο ή σε στένωση ή ανεπάρκεια κάποιας βαλβίδας. Ενδεχομένως όμως οφείλεται και σε άλλους παράγοντες (έλλειψη άσκησης, παχυσαρκία) που οφείλουν να διερευνηθούν.

Αντίθετα με την κοινή αντίληψη ότι ο πόνος στο στήθος αποτελεί συνήθως καρδιαγγειακή εκδήλωση, τις περισσότερες φορές δεν οφείλεται σε καρδιακά αίτια. Συνήθως είναι μυοσκελετικός, μπορεί να οφείλεται σε άγχος ή αναπνευστικά αίτια. Σπανιότερα μπορεί να είναι καρδιακής προέλευσης (σοβαρή βαλβιδική στένωση, ανωμαλίες στα στεφανιαία αγγεία, μυοκαρδιοπάθειες).

Όταν συμβαίνουν αιφνιδίως χωρίς εμφανή αιτία, είναι δηλαδή παροξυσμικές, αποτελούν  μια παθολογική κατάσταση και χρειάζονται διερεύνηση και αντιμετώπιση. Ενδέχεται να οφείλονται είτε σε ένα παραπληρωματικό δεμάτιο, είτε σε μια άλλη αιτία που «βραχυκυκλώνει» την πορεία του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στην καρδιά ενεργοποιώντας ένα μηχανισμό ταχυκαρδίας. Συνήθως δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, αλλά δυνητικά επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους εμποδίζουν τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες.

Αποτελεί ενίοτε εκδήλωση σοβαρής νόσου γι’ αυτό και πάντα πρέπει να διερευνάται. Η συνηθέστερη αιτία είναι η πτώση της πιέσεως και η βραδυκαρδία που συμβαίνει μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή απότομη αλλαγή από την καθιστή στην όρθια θέση. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή με διάφορα ονόματα (κοινή λιποθυμία, βαγοτονία, ορθοστατική υπόταση, νευροκαρδιογενής συγκοπή κλπ.) και συνήθως είναι αθώα και αντιμετωπίζεται με απλά υποστηρικτικά μέτρα. Αν όμως η απώλεια αισθήσεων συμβαίνει κατά τη διάρκεια της άσκησης, αν ο ασθενής δεν ανακτά άμεσα τις αισθήσεις του ή χρειάζεται καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, τότε το αίτιο μπορεί να είναι πιο σοβαρό και να σχετίζεται με κακοήθη αρρυθμία ή κάποια σοβαρή καρδιοπάθεια. Οι περιπτώσεις αυτές απαιτούν εξειδικευμένο έλεγχο και θεραπεία από έμπειρο παιδοκαρδιολόγο ή ακόμη και παιδο-ηλεκτροφυσιολόγο.

Εντός του διαγνωστικού Πολυϊατρείου της «MEDICALL», προσφέρονται όλες οι υπηρεσίες της σύγχρονης αναίμακτης καρδιολογίας.

Υπερσύγχρονο υπερηχοκαρδιογραφικό εργαστήριο

με δυνατότητα απεικόνισης από τη νεογνική μέχρι την ενήλικο ζωή του ανθρώπου για την σωστότερη διάγνωση καρδιολογικών παθήσεων.

Εξοπλισμένο εργαστήριο δοκιμασίας κοπώσεως

για την πληρέστερη αξιολόγηση των ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες, των αθλούμενων ή των ασθενών με ιστορικό αρρυθμιών.

Εργαστήριο 24ωρης καταγραφής ρυθμού

για την διερεύνηση διαταραχών του ρυθμού, διευκολύνοντας τη διάγνωση αλλά και τον ορθότερο τρόπο αντιμετώπισης και θεραπείας τους.

kardiologoi-peiraia - kardiologoi-peiraia - Πλήρης & λεπτομερής καρδιολογικός έλεγχος εγκύων

Yπάρχει πάντα η δυνατότητα της άμεσης παραπομπής και περαιτέρω διερεύνησης μαζί με τους πιο έμπειρους παιδοκαρδιολόγους στη χώρα μας και δυνατότητα για περαιτέρω διερεύνηση και θεραπεία μέσω του πλήρως εξοπλισμένου Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος του «ΩΚΚ» με τελευταίας τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα και εργαστήρια που περιλαμβάνουν: 

1. Αιμοδυναμικό εργαστήριο για τη διάγνωση και επεμβατική θεραπεία όλων των μορφών συγγενών καρδιοπαθειών.

2. Εργαστήριο ηλεκτροφυσιολογίας για τη διάγνωση και θεραπεία όλων των αρρυθμιών σε παιδιά και ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες.

3. Παιδοκαρδιολογική, Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

4. Εξωτερικά Ιατρεία στελεχωμένα από έμπειρους ιατρούς και νοσηλευτές.