Κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής (Atrial Fibrillation ablation) - Καρδιολογικό Ιατρείο Στέφανου Δεσποτόπουλου

Loading color scheme

Κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής (Atrial Fibrillation ablation)

kardiologoi-peiraia - Κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής

Η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός ακανόνιστου-χαοτικού καρδιακού ρυθμού.

Είναι ένας τύπος καρδιακής κατάλυσης, ο οποίος βασίζεται στην δημιουργία μυοκαρδιακών ουλών ή βλαβών στον μυοκαρδιακό ιστό ώστε να «απομονωθούν» τα ελαττωματικά αρρυθμιογόνα ηλεκτρικά ερεθίσματα.

Η κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να συστηθεί σε έναν ασθενή όταν πλέον τα φάρμακα ή άλλες παρεμβάσεις δεν είναι πλέον αποτελεσματικές για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, μπορεί να είναι και η πρώτη επιλογή θεραπείας κολπικής μαρμαρυγής.

Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής βελτιώνει συνήθως κυρίως τα συμπτώματά του ασθενούς, όπως αίσθημα κόπωσης, παλμών και δύσπνοιας, διαφορετικά χωρίς κάποια ειδική θεραπεία τείνει να χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

Το είδος της μεθόδου κατάλυσης της κολπικής μαρμαρυγής εκάστοτε ασθενούς εξαρτάται από το τι προκαλεί την αρρυθμία και από το αν συνυπάρχουν και άλλες καρδιακές παθήσεις. Τρεις τύποι κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής είναι:

Κατάλυση μέσω καθετήρα. Ο επεμβατικός αρρυθμιολόγος προωθεί ειδικούς μακριούς, λεπτούς καθετήρες στην καρδιά και εφαρμόζει θερμότητα (radiofrequency ablation) ή κρύο (cryoablation) προκαλώντας μικροσκοπικές ουλές σε ορισμένα σημεία του καρδιακού μυός, οι οποίες διαταράσσουν ή εξαλείφουν τα ασταθή και ακανόνιστα έκτοπα ηλεκτρικά ερεθίσματα στην καρδιά. Η διαδικασία αυτή μπορεί επίσης να αναφερθεί και ως απομόνωση πνευμονικών φλεβών, η οποία είναι ένα από τα είδη κατάλυσης μέσω καθετήρα.

Maze μέθοδος. (Maze procedure) Η Maze είναι μια τεχνική κατάλυσης που γίνεται κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης ανοικτής καρδιάς. Ο καρδιοχειρουργός δημιουργεί ένα δίκτυο ουλώδους ιστού στους κόλπους της καρδιάς, χρησιμοποιώντας ένα νυστέρι ή μια συσκευή κατάλυσης. Όπως και με την κατάλυση μέσω καθετήρα, οι ουλές διαταράσσουν τα περιπλανώμενα ηλεκτρικά ερεθίσματα που ευθύνονται για ορισμένους τύπους αρρυθμίας.

Η Maze τεχνική μπορεί να είναι κατάλληλη, εάν η κολπική μαρμαρυγή δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες ή εάν ο ασθενής υποβάλλεται και σε άλλες απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις στην καρδιά, όπως χειρουργική παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας (By-pass) ή χειρουργική αντικατάσταση βαλβίδας.

Κατάλυση κολποκοιλιακού κόμβου (AV ablation). Με την κατάλυση του κολποκοιλιακού κόμβου (AV), ο γιατρός προωθεί καθετήρες για να προκαλέσει ουλές σε μια περιοχή της καρδιάς που ονομάζεται κολποκοιλιακός κόμβος. Αυτό είναι το σημείο που συνδέει τους κόλπους με τις κοιλίες και με αυτόν τον τρόπο ο ουλώδης ιστός εμποδίζει τη διέλευση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων προς τις κοιλίες καθιστώντας όμως αναγκαία την μετέπειτα εμφύτευση βηματοδότη για τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού.

Η πιο κοινή τεχνική από τις προαναφερθείσες για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής είναι αυτή μέσω καθετήρων. Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός προωθεί έναν ή περισσότερους ειδικούς μακριούς, λεπτούς καθετήρες μέσα από συγκεκριμένα αγγεία του ασθενούς εντός της καρδιάς. Χρησιμοποιείται ένας καθετήρας χαρτογράφησης (mapping) για να προσδιοριστεί η εντόπιση των ερεθισμάτων-πυροδοτών και στη συνέχεια εφαρμόζεται υπερβολικό κρύο (cryoablation) ή θερμότητα μέσω ραδιοσυχνοτήτων (radiofrequency ablation) με την άκρη του καθετήρα ώστε να πραγματοποιηθεί επιτυχής κατάλυση αυτών των θυλάκων. Με αυτό τον τρόπο προκαλούνται ουλές «απομονώνοντας» τα έκτοπα ηλεκτρικά ερεθίσματα και αποκαθιστώντας τον φυσιολογικό φλεβοκομβικό καρδιακό ρυθμό.

Η χρήση κρυοκατάλυσης για πρόκληση ουλών (cryoablation) είναι μια νεότερη τεχνική που χρησιμοποιεί και αυτή την ίδια μέθοδο πρόσβασης μέσω της βουβωνικής χώρας στην περιοχή της καρδιάς από όπου προέρχεται η αρρυθμία. Στη συνέχεια με κατάλληλους χειρισμούς του καθετήρα ο γιατρός επιδιώκει να εκπτύξει και να ενσφηνώσει ένα μικρό μπαλόνι εντός των πνευμονικών φλεβών προκαλώντας τοπικά κρυοπληξία στην περιοχή αυτή. Το αποτέλεσμα είναι ο ουλώδης αυτός ιστός που δημιουργείται να απομονώσει την πορεία μέσω της οποίας άγονται τα έκτοπα ηλεκτρικά ερεθίσματα-πυροδότες της αρρυθμίας. Αυτή η τεχνική απαιτεί λιγότερο χρόνο από τη θερμική κατάλυση μέσω ραδιοσυχνοτήτων, ενέχοντας παρόμοιους κινδύνους και επιπλοκές.