Μεταβολικό σύνδρομο - Καρδιολογικό Ιατρείο Στέφανου Δεσποτόπουλου

Loading color scheme

Μεταβολικό σύνδρομο

kardiologoi-peiraia - Μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αυξημένη εναπόθεση περικοιλιακά λίπους γύρω και αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.

Εάν κάποιος έχει 3 από τους 5 παραπάνω παράγοντες κινδύνου εμφανίζει υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη) σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Η πλειονότητα των ανθρώπων με μεταβολικό σύνδρομο είναι τελείως ασυμπτωματικοί. Εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα όμως είναι αυξημένα μπορεί κάποιος ασθενής να έχει αυξημένο το αίσθημα της δίψας και της ανάγκης για ούρηση, εύκολη κόπωση ή/και διαταραχές όρασης. Ο προληπτικός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθώς και η μέτρηση της πίεσης και της περιφέρειας μέσης μπορεί να οδηγήσει στην πιο έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου και στην σωστή αντιμετώπισή του.

Δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως διατροφή, άσκηση και απώλεια βάρους καθώς και φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σημαντικά.