Σακχαρώδης διαβήτης - Καρδιολογικό Ιατρείο Στέφανου Δεσποτόπουλου

Loading color scheme

Σακχαρώδης διαβήτης

kardiologoi-peiraia - Σακχαρώδης διαβήτης

O σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πολυπαραγοντική διαταραχή του μεταβολισμού που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η χρόνια υπεργλυκαιμία.

Η διαταραχή αυτή είναι μια χρόνια πάθηση η οποία οφείλεται στην έλλειψη ή και στην ανεπαρκή δράση της ινσουλίνης και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε όλα τα όργανα όπως στην καρδιά, στα μάτια, τους νεφρούς, τα νεύρα, τα αγγεία και τα πόδια.

Είναι γνωστό πως ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια έτσι ώστε σήμερα ένας ασθενής με διαβήτη να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται, ακόμα κι αν δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, σαν άτομο με Στεφανιαία Νόσο. Ο πιο συχνός τύπος διαβήτη είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ.

Η συχνότητα εμφάνισης στον πληθυσμό αυξάνεται εξαιτίας της παχυσαρκίας, του καθιστικού τρόπου ζωής και της έλλειψης άσκησης.

Η ανάγκη για διάγνωση και αντιμετώπιση του, με αλλαγή στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή σε συνεννόηση με συναδέλφους ειδικευμένους στο Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι επιτακτική για την πρόληψη καρδιολογικών συμβαμάτων.

Ο διαβήτης της κύησης είναι σημαντικό να διαγιγνώσκεται προς όφελος της μητέρας και του νεογνού έτσι ώστε να προληφθούν πιθανές επιπλοκές και να παρακολουθείτε η μητέρα μελλοντικά καθώς υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ.