Στεφανιαία νόσος - Καρδιολογικό Ιατρείο Στέφανου Δεσποτόπουλου

Loading color scheme

Στεφανιαία νόσος

kardiologoi-peiraia - Στεφανιαία νόσος

H στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες.

Ο όρος «στεφανιαία νόσος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση αθηρωματικού υλικού στον αυλό τους, με αποτέλεσμα ο καρδιακός μυς να μην τροφοδοτείται επαρκώς με αίμα.

Εάν η στένωση είναι μικρή ο ασθενής συνήθως παραμένει ασυμπτωματικός και σε αυτή την περίπτωση η διάγνωση μπορεί να τεθεί από κάποια εξέταση όπως τεστ κόπωσης, stress echo με dobutamine, σπινθηρογράφημα ή/και αξονική στεφανιογραφία. Εάν υπάρχει σημαντική στένωση του αυλού του αγγείου συνήθως εμφανίζονται τυπικά συμπτώματα. Εάν συμβεί ρήξη της αθηρωματικής πλάκας τότε υπάρχει πιθανότητα εμφανίσεως οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Σε κάθε περίπτωση παρέχεται από τον ιατρό συμβουλευτική όσον αφορά τη διακοπή του καπνίσματος, την σωστή διατροφή, την αερόβια γυμναστική, την απώλεια σωματικού βάρους στους υπέρβαρους, τον εμβολιασμό και την αντιμετώπιση και ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου όπως της υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη και της υπερλιπιδαιμίας. Επιπρόσθετα χορηγείται φαρμακευτική αγωγή, τόσο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, όσο και για την πρόληψη καρδιακών συμβαμάτων. Εάν κρίνεται απαραίτητο διενεργείται επεμβατική θεραπεία με αγγειοπλαστική και με τοποθέτηση stent η οποία γίνεται από επεμβατικούς καρδιολόγους και σε επιλεγμένες περιπτώσεις καρδιοχειρουργική παρέμβαση με αορτοστεφανιαία παράκαμψη.