Υπέρταση - Καρδιολογικό Ιατρείο Στέφανου Δεσποτόπουλου

Loading color scheme

Υπέρταση

kardiologoi-peiraia - Υπέρταση

H αρτηριακή υπέρταση είναι μια εξαιρετικά συχνή πάθηση με επιπολασμό 30-45% του ενήλικου πληθυσμού και πάνω από 60% σε ενήλικες άνω των 60 ετών.

Πολύ συχνά συναντάται σε ασθενείς με συνυπάρχουσα υπερλιπιδαιμία ή και διαβήτη. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ,  η οικογενειακή προδιάθεση, η παχυσαρκία και η αλόγιστη χρήση φαρμάκων αποτελούν κύριους παράγοντες εμφάνισης υπέρτασης.

Η ανάγκη ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης είναι επιτακτική καθώς είναι η κυριότερη αιτία πρόωρου θανάτου και σχετίζεται άμεσα με καρδιαγγειακά συμβάματα όπως αιμορραγικό και ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αιφνίδιο θάνατοκαρδιακή ανεπάρκεια και περιφερειακή αγγειακή νόσο. Επίσης είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση ενδεχόμενης βλάβης οργάνου στόχου, των δυνητικών δηλαδή δομικών και λειτουργικών αλλαγών από την υπέρταση σε όργανα όπως η καρδιά, οι νεφροί, ο εγκέφαλος, ο αμφιβληστροειδής χιτώνας και τα αγγεία.

Η αρτηριακή πίεση μετριέται στο ιατρείο με την κατάλληλη περιχειρίδα, ανάλογη του σωματότυπου του ασθενούς και στα δυο χέρια σε καθιστή θέση, ενώ σε ασθενείς με υποψία ορθοστατικής υπότασης αναγκαία είναι η μέτρησή της σε ύπτια και όρθια θέση. Επίσης είναι δυνατή εάν ενδείκνυται η συνεχής μέτρηση και καταγραφή αρτηριακής πίεσης με holter πίεσης 24ωρου διαθέσιμου στο ιατρείο. Εφόσον γίνει η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης, η λήψη ενός λεπτομερούς ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, καθώς και η φυσική εξέταση θα βοηθήσουν στην αναγνώριση δευτερογενών αιτιών υπέρτασης όπως η βλάβη των νεφρών ή άλλου ενδοκρινούς αδένα, η παχυσαρκία, η στένωση των νεφρικών αρτηριών ή και ο διαβήτης

Είναι επίσης απαραίτητη η διενέργεια συμπληρωματικών εξετάσεων (εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων, ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα, triplex αγγείων) για την περαιτέρω διερεύνηση των συνεπειών της υπέρτασης στα όργανα "στόχους". Τέλος αναγκαία είναι η ορθή συμβουλευτική και οι στοχευμένες οδηγίες για αλλαγή τρόπου ζωής για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης και εάν ενδείκνυται η χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Μετά την πιθανή έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής ο ασθενής οφείλει να παρακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να βεβαιωθεί η επίτευξη του ιατρικού στόχου.