Γυναίκα και κύηση - Καρδιολογικό Ιατρείο Στέφανου Δεσποτόπουλου

Loading color scheme

Γυναίκα και κύηση

kardiologoi-peiraia - Γυναίκα και κύηση

Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών με ή χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου απολαμβάνουν την κύηση και τον τοκετό χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Σπάνια όμως, γυναίκες με προϋπάρχον ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου όπως μυοκαρδιοπάθεια, βαλβιδοπάθεια, συγγενή καρδιακή ανωμαλία, αρρυθμία ή ισχαιμική νόσο, ίσως εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα καρδιακού συμβάματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαιτίας των μεταβολών κυκλοφορικού κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού.

Σημαντικό να αναφερθεί ότι ακόμα και γυναίκες χωρίς καρδιακό ιστορικό ίσως πρωτοεμφανίσουν συμπτώματα και νοσήσουν κατά την διάρκεια ή και μετά την κύηση. Συμπτώματα όπως πρήξιμο στα πόδια και δύσπνοια είναι συχνά φαινόμενα ακόμα και σε φυσιολογική κύηση, με αποτέλεσμα αρκετές φορές η πιθανότητα καρδιακής νόσου στις έγκυες να υποεκτιμάται και η διάγνωση να μην είναι έγκαιρη.

H σωστή πρόληψη της καλής λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος με τον απαραίτητο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο, που θα περιορίσει τα δυσάρεστα συμβάντα και θα διευκολύνει την περαιτέρω αντιμετώπισή τους είναι εξαιρετικά σημαντική σε τέτοιες περιπτώσεις.