Βιογραφικό ιατρού - Καρδιολογικό Ιατρείο Στέφανου Δεσποτόπουλου

Loading color scheme

kardiologoi-peiraia - Στέφανος Δεσποτόπουλος

Στέφανος Α. Δεσποτόπουλος MD, PhD, EGGC

Ειδικός Καρδιολόγος Ενηλίκων & Παίδων

Επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Παιδοκαρδιολογίας & Συγγενών καρδιοπαθειών ενηλίκων "Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο"

Ο ιατρός Στέφανος Α. Δεσποτόπουλος γεννήθηκε στην Καστέλλα του Πειραιά, σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του στην Κέρκυρα, ενώ πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στην πόλη της Πάτρας.

Αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών, αποφοιτώντας στην 7η καλύτερη βαθμολογικά θέση, εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις υπηρετώντας στην πλήρως εξοπλισμένη μονάδα περίθαλψης ΣΤΕΠ της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ) καλύπτοντας ιατρικά και τις 6 ελληνικές στρατιωτικές μονάδες της Κύπρου, σε απόλυτη συνεργασία με το ΓΝ Λευκωσίας, ολοκληρώνοντας επιτυχώς τη θητεία του με το βαθμό του Ανθυπίατρου του Ε.Σ..

Κατόπιν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις υπηρεσίας υπαίθρου στο Κ.Υ. Δελβινακίου έχοντας ενταχθεί στο πρόγραμμα εφημεριών του Γ.Ν. Χατζηκώστα Ιωαννίνων υπό την εποπτεία του Αν. Καθηγητή Δρ. Ακριτίδη Ν.

Ξεκίνησε τη διετή ειδικότητα της Παθολογίας στην Ά Παθολογική κλινική του Γ.Ν. Κέρκυρας υπό την εποπτεία του Διευθυντή Παθολογικής κ. Μπούκα Χρ. και εν συνεχεία έλαβε 5μηνη παράταση υπηρεσίας ως υπεύθυνος ειδικευόμενος της Καρδιολογικής κλινικής του Γ.Ν. Κέρκυρας, υπό τον συντονιστή Διευθυντή Δρ. Δραγανίγο Α.

Ακολούθως ξεκίνησε την 4ετή ειδίκευσή του στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών όπου και έγινε κάτοχος του τίτλου ειδικότητας μετά από γραπτές και προφορικές εξετάσεις λαμβάνοντας τον τίτλο του Ειδικού Καρδιολόγου.

kardiologoi-peiraia - Στέφανος Δεσποτόπουλος

Από την αρχή της ειδικότητας του ανέπτυξε ενδιαφέρον στην επεμβατική καρδιολογία και την υπερηχογραφία καρδιάς, με αποτέλεσμα να έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό αριστερών και δεξιών καθετηριασμών καρδιάς καθώς και διαθωρακικών ή διοισοφάγειων υπερήχων, ενώ διαθέτει και εμπειρία δυναμικής υπερηχογραφίας (stress echo).

Στα πλαίσια της ειδίκευσής του επιλέχθηκε από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) να πραγματοποιήσει την 3μηνη εκπαίδευσή του στην παιδοκαρδιολογία και στις συγγενείς καρδιοπάθειες ενηλίκων, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες του τμήματος (κλινικές, απεικονιστικές και επεμβατικές), υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Ράμμου.

Μετά το πέρας της ειδίκευσής του και την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας της Καρδιολογίας, αποφάσισε να εξειδικευθεί περαιτέρω στο αντικείμενο της παιδοκαρδιολογίας και των συγγενών καρδιοπαθειών ενηλίκων.

Σήμερα ο Στέφανος Α. Δεσποτόπουλος ασκεί την ειδικότητα της Καρδιολογίας στο ιδιωτικό του ιατρείο παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ενεργό μέλος του τμήματος Παίδων και Συγγενών καρδιοπαθειών ενηλίκων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, προσφέροντας καθημερινά ιατρικές υπηρεσίες σε όλα τα τμήματα που το απαρτίζουν.

⇒ Υποψήφιος Διδάκτωρ (PhDc) της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

⇒ Κάτοχος Πανευρωπαϊκού τίτλου ειδικότητας Καρδιολογίας στις εξετάσεις του 2019 της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής εταιρείας ESC 2019

⇒ Υπότροφος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) για το έτος 2020

⇒ Συμμετοχές σε παγκόσμια (TCT), πανευρωπαϊκά (EHRA, EuroPCR) και πανελλήνια καρδιολογικά συνέδρια με ομιλίες, εργασίες & posters

⇒ Έντονη συγγραφική δραστηριότητα & δημοσιεύσεις άρθρων στα μεγαλύτερα διεθνή καρδιολογικά περιοδικά.

⇒ Έμμισθη μετάφραση 3 κεφαλαίων του συγγράμματος αναφοράς της καρδιολογίας Braunwalds Heart Disease: «A Textbook of Cardiovascular Medicine, Single Volume 10th Edition», ενώ επιπλέον ήταν κύριος συγγραφέας του κεφαλαίου «Συγγενείς καρδιοπάθειες» του βασικού συγγράμματος διδασκαλίας των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών υπό την καθοδήγηση του καθηγητή της πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής του ΠΓΝ Πατρών κ. Χάχαλη Γ.

⇒ Εκπαιδευτική εμπειρία στα πλαίσια του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος των φοιτητών της Ιατρικής σχολής του Παν/μίου Πατρών καθώς και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών.

⇒ Μέλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) και της Eταιρείας Kαρδιακής Aνεπάρκειας (HFA).

⇒ Σημαντικό ερευνητικό έργο, ως sub-investigator, σε 3 διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες υπό την αιγίδα ιστορικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού και παγκόσμιων φαρμακευτικών κολοσσών καθώς και πολλές μελέτες σε εθνικό επίπεδο.

⇒ Κοινωνική Προσφορά στα πλαίσια του προγράμματος της Μ.Κ.Ο. «Υγεία για Όλους» με σκοπό την προάσπιση της υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, υπό την αιγίδα της UNESCO του ΕΚΠΑ και της ΕΚΕ, ως υπεύθυνος καρδιολόγος σε πολλές δραστηριότητες.